ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ – “Η ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ”

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Μαθητές και δάσκαλοι

Οι μαθητές του Ιησού Χριστού

  1. Η κλήση των μαθητών

«Ακολουθήστε με και θα σας κάνω αλιείς ανθρώπων»

 

Καθώς ο Ιησούς περπατούσε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε δύο αδέλφια, τον Σίμωνα, που τον έλεγαν και Πέτρο, και τον αδερφό του τον Ανδρέα να ρίχνουν δίχτυα στη λίμνη, γιατί ήταν ψαράδες. «Ακολουθήστε με», τους λέει, «και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Και αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα και τον ακολούθησαν.

Προχωρώντας πιο πέρα από εκεί, είδε δύο άλλους αδερφούς, τον Ιάκωβο, γιο του Ζεβεδαίου, και τον αδελφό του τον Ιωάννη. Βρίσκονταν στο ψαροκάικο μαζί με τον πατέρα τους τον Ζεβεδαίο και τακτοποιούσαν τα δίχτυα τους. Τους κάλεσε, και αυτοί άφησαν αμέσως το καΐκι και τον πατέρα τους και τον ακολούθησαν.

Μτ 4, 18-22

«Διάλεξε δώδεκα»

Ο Ιησούς διάλεξε δώδεκα, για να είναι μαζί του και να τους στέλνει να κηρύττουν και ακόμη για να έχουν την εξουσία να θεραπεύουν τις ασθένειες. Οι δώδεκα μαθητές του Ιησού ήταν ο Πέτρος, οι γιοι του Ζεβεδαίου Ιάκωβος και Ιωάννης, ο Ανδρέας, ο Φίλιππος, ο Βαρθολομαίος, ο Ματθαίος, ο Θωμάς, ο Ιάκωβος, γιος του Αλφαίου, ο Θαδδαίος, ο Σίμων ο Κανανίτης και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης.

Μκ 3, 13-19

2.Η αποστολή των δώδεκα:

 «Μην παίρνετε τίποτε μαζί σας»

 Ο Ιησούς έστειλε τους δώδεκα μαθητές του να κηρύττουν τη Βασιλεία του Θεού και να γιατρεύουν τους αρρώστους. «Μην παίρνετε τίποτε μαζί σας για τον δρόμο» τους είπε, «ούτε ραβδί ούτε σακίδιο ούτε φαγητό ούτε χρήματα ούτε διπλά ρούχα». Εκείνοι έφυγαν και περνούσαν έναν ένα τα χωριά, φέρνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα και κάνοντας παντού θεραπείες.

Λουκ 9, 3-5

Οι αληθινοί μαθητές: «Όποιος από σας θέλει να γίνει πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων»  

Ενώ ο Ιησούς βάδιζε με τους μαθητές του προς Ιεροσόλυμα τον πλησιάζουν ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης οι γιοι του Ζεβεδαίου και του λένε: «Διδάσκαλε, θέλουμε να μας κάνεις τη χάρη που θα σου ζητήσουμε. Όταν θα εγκαταστήσεις τη ένδοξη Βασιλεία σου, βάλε μας να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά σου και ο άλλος στα αριστερά σου». Ο Ιησούς τότε τους είπε: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Πρέπει να ξέρετε ότι όποιος θέλει να είναι πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων. Γιατί κι εγώ ο ίδιος δεν ήρθα για να με υπηρετήσουν οι άνθρωποι, αλλά για να προσφέρω τη ζωή μου γι? αυτούς».

Μκ 10.35-45

3.Η γιορτή της σύναξης των δώδεκα Αποστόλων

Στις 30 Ιουνίου, η Εκκλησία γιορτάζει τους δώδεκα Αποστόλους. Αν και η μνήμη του κάθε Αποστόλου γιορτάζεται ξεχωριστά, τη συγκεκριμένη αυτή μέρα γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους όλοι οι απόστολοι, της αγάπης προς τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους, καθώς και τους αγώνες που κατέβαλαν για να διαδοθεί παντού το μήνυμά του στη γη.

Σύμφωνα με τον «Συναξαριστή» του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, το τέλος της ζωής των Αποστόλων ήταν το εξής:

Οι Πέτρος και Παύλος μαρτύρησαν στη Ρώμη, ο πρώτος με σταυρικό θάνατο με το κεφάλι προς τη γη και ο δεύτερος με αποκεφαλισμό.

Ο Ανδρέας μαρτύρησε στην Πάτρα, σε σταυρό με σχήμα Χ.

Ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Ιωάννου, θανατώθηκε, πρώτος από όλους τους Αποστόλους, από τον Ηρώδη τον Αγρίππα με αποκεφαλισμό στα Ιεροσόλυμα.

Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής εξορίσθηκε στην Πάτμο και τελικά πέθανε στην Έφεσο.

Ο Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας.

Ο Θωμάς τρυπήθηκε με ακόντια και λόγχες στην Ινδία.

Ο Βαρθολομαίος σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη της Ινδίας.

Ο Ματθαίος μαρτύρησε με λιθοβολισμό και φωτιά στην Ιεράπολη της Συρίας.

Ο Ιάκωβος ο του Αλφαίου σταυρώθηκε.

Ο Σίμων ο Ζηλωτής και Κανανίτης σταυρώθηκε στη Μαυριτανία της Αφρικής.

Ο Ιούδας ο Θαδδαίος θανατώθηκε με τόξα στη Μεσοποταμία κρεμασμένος σ? ένα δέντρο.

Τέλος, ο Ματθίας, που πήρε τη θέση του Ιούδα, πέθανε από βασανιστήρια στην Αιθιοπί

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

 

     

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...