ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ 6-3-2015

Εικόνα BIA2Πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εκδηλώσεις σχετικά με την Ημέρα δράσης κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Τα παιδιά όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για την ημέρα αυτή. Η παρουσίαση έγινε με video, παρουσιάσεις σε Power Point, κειμένων και εργασιών ( συμπλήρωση κειμένων, σχεδίαση εικόνων, αφίσας κλπ)  θεμάτων που αφορούν τον σχολικό εκφοβισμό.

Μικρά σενάρια
Διαβάστε με προσοχή τα παρακάτω σενάρια (υποθέσεις) και διαχωρίστε ποιο από αυτά είναι μια απλή σύγκρουση και ποιο αφορά περιστατικό εκφοβισμού και βίας στο σχολείο. Θα πρέπει να δικαιολογήσετε την απόφασή σας.
1. Ο Γιώργος και ο Σπύρος παίζουν ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος κλοτσά την μπάλα πολύ δυνατά, χτυπάει στο δοκάρι και μετά η μπάλα πέφτει με δύναμη στο κεφάλι του Μάριου…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2. Ο Μπάμπης καθημερινά περιμένει τον Αναστάση έξω από το σχολείο, τον ακολουθεί έως το σπίτι, τον βρίζει και τον τρομοκρατεί.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..3. Η Ελένη κυνηγάει τον Αντώνη με μια αράχνη την οποία έβαλε σε ένα δοχείο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Αντώνης φοβάται.
……………………………………………………………………………………………………………………….
4. Η Άννα πολύ συχνά κάθεται πίσω από τη Μαίρη και της ρίχνει χαρτάκια γιατί της αρέσει να βλέπει τη Μαίρη να ενοχλείται.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
5. Η Μαρία και η Λουκία δεν άφησαν τη Στέλλα να παίξει σήμερα μαζί τους γιατί έπαιξε με κάποιο άλλο παιδί χθες το απόγευμα.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
6. Η Ζωή δε συμπαθεί καθόλου την Ελένη και της πέταξε την τσάντα στην οροφή του σχολείου. Επίσης την απειλεί ότι αν το πει σε οποιονδήποτε, θα το αναφέρει στον αδερφό της και θα τη δείρει.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
7. Ο Νίκος δανείστηκε το μολύβι της Δέσποινας, αλλά το έχασε.
…………………………………………………………………………………………………………………………

ΒΡΕΣ ΑΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ. (συμπλήρωσε όπου νομίζεις ότι είναι σωστό τη λέξη ΔΕΝ)
…….. λέμε στους άλλους να μην κάνουν ένα συμμαθητή μας παρέα.
……… ακολουθούμε ένα συμμαθητή και ……. το κοιτάζουμε επίμονα και απειλητικά. …….. λέμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή πίσω από την πλάτη του.
…….κρύβουμε, …….λερώνουμε ,…..κλέβουμε και ……καταστρέφουμε τα πράγματα κάποιου συμμαθητή μας. …….απειλούμε ένα συμμαθητή να μας φέρει χρήματα ή πράγματα.
…….κοροϊδεύουμε κάποιον για το χρώμα του, την καταγωγή του, την οικογένειά τους, την οικονομική κατάσταση. το ντύσιμό του, το διάβασμά του ,την εμφάνισή του.
…..βρίζουμε, …… ειρωνευόμαστε, ……κάνουμε χειρονομίες,…….γράφουμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή, ……απειλούμε ότι θα του κάνουμε κακό αν μας αποκαλύψει.
…….κοροϊδεύουμε, ……χτυπάμε και …….κάνουμε κακό σε ένα παιδί στο διάλειμμα, καθώς πηγαίνει στο σχολείο ή και έξω από το σχολείο.
…… αγγίζουμε ένα παιδί με τρόπο που του είναι δυσάρεστος, ……του στέλνουμε αισχρά μηνύματα ούτε γράφουμε προσβλητικά πράγματα για το παιδί.
……..στέλνουμε απειλές και βρισιές με μηνύματα στο κινητό ή με το email.
……βγάζουμε προσβλητικές φωτογραφίες ή βίντεο με το κινητό και το δείχνουμε σε άλλους.
……λέμε ψέματα, αλλά παραδεχόμαστε τι κάναμε. Είμαστε φιλικοί με όλα τα παιδιά, ειδικά με τους καινούργιους μαθητές.
Αν δεις να φέρονται έτσι σε ένα άλλο παιδί, μη γελάσεις και μην υποστηρίξεις αυτόν που κάνει κακό!
…….μένεις αδιάφορος. …….υπάρχουν αθώοι παρατηρητές!
……. παίρνεις το μέρος του παιδιού που του κάνουν κακό, έτσι ώστε να απομονωθεί ο εκφοβιστής.
Αν κάποιος κάνει τα παραπάνω σε εσένα ή σε κάποιο άλλο παιδί, οπωσδήποτε ΜΙΛΗΣΕ για αυτό σε κάποιον μεγάλο. ……ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΦΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ.

 

 

κατάλογος1

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...