ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ

Ανακεφαλαίωση στη 2η ενότητα

Κάθε κράτος ορίζεται από το έδαφος που καταλαμβάνει, τον λαό που ζει σε αυτό και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξουσία. Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται και ασκείται η εξουσία ενός κράτους ονο­μάζεται πολίτευμα. Οι πιο γνωστές μορφές πολιτευμάτων είναι η μοναρχία, η ολιγαρχία και η δημο­κρατία. Σήμερα τα περισσότερα κράτη έχουν δημοκρατικό πολίτευμα.

Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στα δημοκρατικά κράτη η κρατική εξουσία ασκείται με τρεις διαφορετικές λειτουργίες: τη νομοθε­τική (Βουλή και Πρόεδρος της Δημοκρατίας), την εκτελεστική (Κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημο­κρατίας) και τη δικαστική (δικαστήρια).

Κάθε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος έχει το δικό του Σύνταγμα. Το Σύνταγμα είναι ο ανώτερος νόμος του κράτους, ο οποίος καθορίζει το πολίτευμα της χώρας, ρυθμίζει την οργάνωση και τις λειτουργίες της πολιτείας, κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών και καθορίζει τις βασικές τους υποχρεώσεις.

ΚΟΥΙΖ 2η ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΩΓΗ

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...