ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ- “ΧΑΝΤΙΘ”

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Συμπόρευση με όρια και κανόνες

Κανόνες σε άλλες θρησκείες

  1. Χαντίθ των μουσουλμάνων

Οι μουσουλμάνοι οφείλουν πλήρη και τυφλή υποταγή σε όσα ορίζει το Κοράνιο.

Το Κοράνιο, όμως, δεν ήταν δυνατόν να προβλέψει όλες τις περιπτώσεις και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ισλαμικής κοινότητας που συνεχώς μεγάλωνε. Γι? αυτό, για όσα θέματα δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση στο ιερό βιβλίο, η απάντηση σε απορίες και η λύση σε προβλήματα που προκύπτουν δίδεται σύμφωνα με τη Χαντίθ, δηλαδή την Παράδοση.

Η λέξη χαντίθ σημαίνει στην κυριολεξία διήγηση, παράδοση. Χρησιμοποιείται όμως για να δηλώσει την πράξη και τη σοφία του Μωάμεθ, όπως την καθόρισαν διάφορα περιστατικά, γεγονότα ή αποφθέγματα που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα από αυτόπτες μάρτυρες. Παρακάτω, ο πρώτος κανόνας είναι χαντίθ (δηλαδή απόφθεγμα από την Παράδοση) και οι άλλοι δύο από το Κοράνι.

  • «Δεν αρκεί η κατηγορία ενός για να καταδικάσεις κάποιον. Χρειάζεται η μαρτυρία τουλάχιστον δύο».
  • «Όταν εκδίδεις απόφαση πρέπει να την εκδίδεις με δικαιοσύνη, ακόμα κι αν είναι κατά συγγενούς σου» (για τους δικαστές).
  • «Να είστε δίκαιοι στο μέτρημα και στο ζύγι».

Το σύνολο των νόμων, των κανόνων και των λατρευτικών καθηκόντων που βασίζονται στο θέλημα του Αλλάχ, όπως αυτοί διατυπώθηκαν στο Κοράνιο και όπως διαμορφώθηκαν στου επόμενους τρεις ισλαμικούς αιώνες (Χαντίθ) ονομάζεται Σαρία. Στο Ισλάμ όλες οι πλευρές της ανθρώπινης ζωής διέπονται από διατάξεις που τις ορίζει η ισλαμική θρησκεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...