ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ-“ΙΝΔΟΪΣΤΕΣ”

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Συμπόρευση με όρια και κανόνες

Κανόνες σε άλλες θρησκείες

  1. Ινδοϊστές / ο νόμος του Ντάρμα

Ο Ινδοϊσμός πήρε το όνομά του από την Ινδία, όπου υπάρχει από πολλούς αιώνες. Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη θρησκεία αλλά για ένα σύνολο διδασκαλιών και θρησκευτικών παραδόσεων, που συνυπάρχουν χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους. Με τις διδασκαλίες αυτές κανονίζεται ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, η προσωπική συμπεριφορά και πράξη του καθενός και προτείνεται ο λογικός τρόπος ζωής ως ο κατάλληλος για τη λύτρωση από την απάτη, το ψέμα (όπως πιστεύουν), του κόσμου.

Η Ινδοϊστική παράδοση έχει καθορίσει με προσοχή τα ατομικά και κοινωνικά καθήκοντα των ανθρώπων κάθε επαγγέλματος, τάξης ή κοινωνικής ομάδας και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη περιορισμού του εγωισμού, το χρέος για συνεχή πνευματική βελτίωση και την αναζήτηση της αλήθειας.

Βασική διδασκαλία των Ινδοϊστών είναι το Ντάρμα που επιβάλλει την τάξη στο σύμπαν και κανονίζει την τάξη στην κοινωνία. Ό, τι πρέπει ο Ινδοϊστής να πράττει, ο τρόπος με τον οποίο οφείλει να ζει, ορίζεται-κανονίζεται- από τον νόμο του Ντάρμα. Ο νόμος αυτός έχει και θρησκευτική αλλά και ηθική σημασία. Χωρίς τον νόμο αυτό και τις υπόλοιπες διδασκαλίες δεν μπορεί να υπάρξει ο Ινδοϊσμός.

  • «Ό, τι κακό κάνεις, θα σου επιστραφεί». Είναι μία από τις διδασκαλίες του Ινδουισμού που με ιδιαίτερο τρόπο καθορίζει έναν τρόπο συμπεριφοράς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...