ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ- “ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ”

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Συμπόρευση με όρια και κανόνες

Κανόνες σε άλλες θρησκείες

  1. Βουδιστές / ο κανόνας της μη βίας

Ο Βουδισμός είναι ένα μεγάλο σύνολο από θρησκευτικές πεποιθήσεις, φιλοσοφικές αρχές, έθιμα, και ηθικούς κανόνες που αποδίδονται στον Βούδα. Ο σκοπός της ύπαρξης τους είναι πρακτικός. Δε στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον βουδιστή να επικοινωνήσει με κάποιο θεό. Ο θεός δεν τον ενδιαφέρει. Οι κανόνες στον Βουδισμό υπάρχουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πετύχουν τη λύτρωση, δηλ. να απελευθερωθούν από τον σωματικό πόνο και την ψυχική οδύνη της ζωής. Η δε λύτρωση αυτή δεν απόλυτα θρησκευτικό χαρακτήρα.

  • Βασικός και θεμελιώδης για τον σκοπό αυτό είναι ο κανόνας της Συμπόνιας και Μη-βίας (Αχίμσα): Να μη πληγώνεις, να μη βλάπτεις, να μη σκοτώνεις και να μη καταστρέφεις κανέναν, ούτε με τις σκέψεις ούτε με τα λόγια ούτε με τις πράξεις, άνθρωπο, ζώο ή φυτό, (δηλ. όλη τη φύση). Ούτε να πληγώνεις τα συναισθήματα των συνανθρώπων σου.
  • Οι άνθρωποι για να λυτρωθούν πρέπει ακόμη: α) να μην παίρνουν ό, τι δεν τους προσφέρεται, β) να απέχουν από κάθε μορφή ανηθικότητας, γ) να μην ψεύδονται, δ) να μην πίνουν οινοπνευματώδη ποτά οποιασδήποτε μορφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...