ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ- “ΔΙΔΑΣΚΕ ΠΑΝΤΟΥ”

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Μαθητές και δάσκαλοι

Ο Θεάνθρωπος ως διδάσκαλος, συνοδοιπόρος και οδηγός

  1. Δίδασκε παντού

Σε πόλεις και χωριά, στις συναγωγές και στον ναό

 Ο δεν έμενε σ? έναν τόπο. Περιόδευε από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, κηρύττοντας και φέρνοντας το χαρμόσυνο άγγελμα της βασιλείας του Θεού. Μαζί του ήταν και οι δώδεκα μαθητές του, καθώς και μερικές γυναίκες.

Η φήμη του διαδόθηκε σε όλα τα περίχωρα. Δίδασκε στις συναγωγές αλλά και στον ναό των Ιεροσολύμων. Όλοι τον θαύμαζαν και για τον τρόπο που δίδασκε και για όσα έλεγε. Μάλιστα κάποιοι απορούσαν κι έλεγαν: «Πώς αυτός ξέρει γράμματα, χωρίς να έχει σπουδάσει;»

Λκ 8, 1-2. 4, 15, Ιω 7, 14-15

«Ανέβηκε στο όρος»

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούσαν Ιησού, γιατί ήθελαν να τον δουν και να ακούσουν αυτά που έλεγε για τον Θεό. Κοντά του έβρισκαν γαλήνη και παρηγοριά. Κάποια μέρα ο Ιησούς να τους μιλάει. Όσα τους είπε είναι γνωστά ως η «Επί του όρους ομιλία».

Να μερικά από όσα τους είπε:

Έχετε ακούσει πως δόθηκε η εντολή: «Ν? αγαπήσεις τον πλησίον σου και να μισήσεις τον εχθρό σου». Ξεχάστε τώρα τα παλιά. Γιατί Εγώ σας λέω: να αγαπάτε τους εχθρούς σας. Ευχές να δίνετε βλέποντας πάλι μαζεμένο κόσμο γύρω του να λαχταράει να τον ακούσει, ανηφόρισε στην πλαγιά ενός βουνού για να τον βλέπουν και να τον ακούν όλοι καλά και άρχισε

σε όσους σας δίνουν κατάρες. Να κάνετε καλό σε όσους σας μισούν, και να προσεύχεστε για αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν. Έτσι θα γίνετε παιδιά του ουράνιου Πατέρα σας, γιατί αυτός ανατέλλει τον ήλιο του για κακούς και για καλούς και στέλνει τη βροχή σε δίκαιους και άδικους?

Όταν ελεείτε κάποιον να μην το κάνετε μπροστά στους άλλους ανθρώπους με σκοπό να σας επιδοκιμάσουν. Όταν δίνετε ελεημοσύνη ας μην ξέρει ούτε το αριστερό χέρι τι κάνει το δεξί σας?

Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας. Πώς μπορείς και βλέπεις το σκουπιδάκι στο μάτι του αδελφού σου και δε νιώθεις ένα ολόκληρο δοκάρι στο δικό σου μάτι;

Από το Μτ 5-7

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...