ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

Ξεκίνησε στις 8-1-2018 το πρόγραμμα σίτισης ¨Σχολικά Γεύματα” στο σχολείο μας.

Οι μαθητές μας παραλαμβάνουν τις συσκευασίες για το σπίτι ενώ το Ολοήμερο τμήμα σιτίζεται στην ώρα σίτισης στο σχολείο.

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ? ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως τη βούλησή τους να ενισχύσουν τους μαθητές.
Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου.
Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στοχεύει, αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών (επισυνάπτονται υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων).
Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών.
Το μενού του Προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ?ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
Το κάθε προσφερόμενο γεύμα θα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως (C-PET, A-PET & PP), που θα κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί θα είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Κάθε συσκευασία θα συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια – κατά περίπτωση – καθώς και μαχαίρια (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως.
Σε κάθε συσκευασία θα αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).
Τα γεύματα θα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Οι σαλάτες θα μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους.
Τα γεύματα θα παραδίδονται στα σχολεία εντός του χρονικού διαστήματος 11:00 π.μ. -12:45 μ.μ. Ο ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους, τους οποίους θα παραλαμβάνει την επόμενη σχολική ημέρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Περίοδος: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΜΗΝΕΣ (Νοέμβριος έως και Μάρτιος)
Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
1η εβδομάδα -Κοτόπουλο ή μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας

-Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες φούρνου

– Σαλάτα

-Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά

– Σαλάτα

-Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)

-Ρύζι ή πατάτες

– Σαλάτα

-Κρέας μοσχαρίσιο

-Ρύζι ή μακαρόνια ή κριθαράκι ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Αρακάς κοκκινιστός ή λεμονάτος

– Ψωμί

-Τυρί φέτα ή Ομελέτα ή βραστό αυγό

– Σαλάτα

2η εβδομάδα – Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)

– Ρύζι ή πατάτες

– Σαλάτα

-Μπιφτέκια μοσχαρίσια

-Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες

– Σαλάτα

-Όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβίθια)

– Ρύζι ή Ψωμί

– Τυρί φέτα

– Σαλάτα

– Κοτόπουλο

-Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο

-Ψωμί ολικής άλεσης

-Τυρί φέτα ή Ομελέτα ή βραστό αυγό

– Σαλάτα (λάχανο ή ντομάτες)

Περίοδος: ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΜΗΝΕΣ (Απρίλιος ? Ιούνιος και Σεπτέμβριος ? Οκτώβριος)
Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
1η εβδομάδα -Κοτόπουλο ή μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας

-Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες φούρνου

– Σαλάτα

– Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά

– Σαλάτα

-Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)

-Ρύζι ή πατάτες (φούρνου ή σε μορφή πατατοσαλάτας

– Σαλάτα

-Κρέας μοσχαρίσιο -Ρύζι ή μακαρόνια ή κριθαράκι ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Σπανακόπιτα (με τυρί φέτα)

-Ομελέτα ή βραστό αυγό

-Σαλάτα

2η εβδομάδα – Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)

– Ρύζι ή πατάτες

– Σαλάτα

-Μπιφτέκια μοσχαρίσια

-Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες

-Σαλάτα

-Όσπρια (φακές ή φασόλια μαυρομάτικα ή χάντρες ή ρεβίθια)

– Ρύζι ή Ψωμί

– Τυρί φέτα

– Σαλάτα

-Κοτόπουλο φούρνου

-Ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Φασολάκια ή μπριάμ (με κολοκυθάκια, πατάτα & λαχανικά)

-Ψωμί ολικής άλεσης

-Τυρί φέτα ή Ομελέτα ή βραστό αυγό

-Σαλάτα (λάχανο ή ντομάτες)

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...